Meble HoReCa, czyli jak modnie urządzić lokal gastronomiczny

Kiedy cały świat zmierza w kierunku maksymalizacji bodźców, które co i rusz uderzają w naszą podświadomość na każdym możliwym kroku - trendy wnętrzarskie na przekór stawiają na minimalizm i powolne budowanie klimatu. Zobaczmy zatem co sprawia, że tak chętnie wracamy do naszych ulubionych knajpek, zamiast kolokwialnie ujmując "brać na wynos".

Meble HoReCa

Kiedy cały świat zmierza w kierunku maksymalizacji bodźców, które co i rusz uderzają w naszą podświadomość na każdym możliwym kroku - trendy wnętrzarskie na przekór stawiają na minimalizm i powolne budowanie klimatu. Zobaczmy zatem co sprawia, że tak chętnie wracamy do naszych ulubionych knajpek, zamiast kolokwialnie ujmując "brać na wynos".

 

Dlaczego wystrój lokalu gastronomicznego ma znaczenie?

Na początku zastanówmy się przede wszystkim, dlaczego tak miło spędza nam się czas w niektórych lokalach, podczas gdy w innych nerwowo szukamy kelnera tuż po skończonym posiłku? Niektórzy żartobliwie odpowiedzą natychmiast, że dzieje się to za sprawą dobrego wina i wspaniałego towarzystwa... i jest w tym trochę racji. Dużo większą rolę natomiast odgrywa tutaj sam klimat danego miejsca. Pięknie wystrojone meble, nienaganna gra świateł, czy też taki z pozoru banał jak sama kompozycja w karcie dań -  to wszystko sprawia, że od samego wejścia do pomieszczenia mamy wrażenie przyjemnego ciepła, które emanuje z całej sali.

Z tego właśnie powodu wystrój ma ogromny wpływ na to ile klient w końcowym rozrachunku wyda oraz czy będzie tu wracał z uśmiechem na twarzy. Nie bez powodu bowiem istnieje wśród kelnerów powiedzenie, że zadowolonego gościa nie trzeba nawet pytać o deser, tylko podać mu go tuż po drugim daniu. 

Wracając jeszcze do nieco bardziej przyziemnych aspektów wystroju - działa on na podświadomość, w modnie urządzonym wnętrzu i wygodnych fotelach będziemy czuć się zdecydowanie bardziej bezpiecznie, niż w lokalach o dużo niższym standardzie. Jakie zatem konkretne cechy aranżacji wnętrza sprawiają, że "czujemy się tam jak w domu"?

 

Jakie są obecnie trendy wnętrzarskie w gastronomi?

Przechadzając się ostatnio ulicami miasta zauważyłem, że obecnie w gastronomii dominują dwie szkoły aranżacji gastronomicznego wnętrza. Jedna z nich stawia na dosyć oklepany, aczkolwiek niezwykle sprawdzony - pastelowy, klimatyczny wystrój, z drewnianymi krzesłami oraz pufami, który uzupełniają podwieszane lampy z ciepłym światłem. Na ogół zdarza się go spotykać głównie w kawiarniach, w których sprawdza się on (przynajmniej w moim odczuciu) znakomicie.

Druga szkoła natomiast preferuje troszkę ciemniejsze kolory, mocno wieczorowy wystrój i nastawia się jeszcze bardziej na ten słynny już "klimat". Gra świateł w tych lokalach to coś niezwykłego, a nastawienie na minimalizm i brak jakiejkolwiek wzorzystej kokieterii, sprawia że niekiedy zdarza się nam popaść w swoisty trans.

Dużą popularnością cieszą się również ostatnio coraz bardziej rozchwytywane eklektyczne aranżacje wnętrz. Łączą one cechy wielu stylów i charakteryzują się nieprzywiązaniem do formy. Swoista sztuka w chaosie zyskuje renomę za sprawą niecodziennych wzorów, kolorów, czy też pojawiających się kształtów. Na pewno jest to również warte uwagi.

 

Jak dobrać meble HoReCa? Na co zwrócić uwagę?

Właściwy dobór mebli do naszego lokalu to często klucz do zbudowania odpowiedniego klimatu. Wszystko natomiast sprowadza się do pytania - w jakim stylu chcemy urządzić naszą restaurację? Niezależnie od odpowiedzi warto zapoznać się z ofertą sklepu Vokato bogatą w nowoczesne meble HoReCa, które dostępna jest na https://vokato.com/horeca. Podstawową bowiem cechą, która dodaje klimatu w każdym pomieszczeniu jest niewątpliwie modny wygląd mebli. To do nich dopasowujemy kolor ścian, czy też późniejsze drobiazgi. Ważnym aspektem jest zatem dobranie ich w początkowej fazie komponowania pomieszczenia, aby uniknąć później projektanckiego miszmaszu.

29/10/2020     artykuł sponsorowany

Opinie o Meble HoReCa, czyli jak modnie urządzić lokal gastronomiczny Dodaj komentarz

Twoja opinia
#0
Podziel się opinią... napisz coś o tekście...
makroklima
#1
makroklima [https://www.makroklima.pl/montaz-i-serwis-klimatyzacji]
8 miesięcy temu
Oprócz wystroju ważna jest praktyczność. Lubię, gdy w restauracjach klimatyzacja jest ukryta i nie rzuca się w oczy. Klimatyzacja to must have w restauracjach.
Nasz portal stosuje pliki cookies w celach świadczenia Państwu usług na najwyższym poziomie oraz w celach statystycznych i reklamowych. Korzystając z serwisu, zgadzasz się na użycie plików cookie, więcej szczegółów w naszej polityce cookies. Zamknij